Патріотичне виховання

logo nmc 01 18

  


Організаційно-методичний супровід діяльності навчально-практичних центрів, діючих на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти Закарпатської області

 

   На базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти області діє 13 навчально-практичних центрів:
   Навчально-практичний центр з підготовки монтажників санітарно-технічних систем і устаткування, створений 28.12.2016 р. у Хустському професійному ліцеї за кошти державного бюджету;

NPC mont 4NPC mont 1NPC mont 2NPC mont 3

   Навчально-практичний центр сучасних швейних технологій і дизайну, створений 30.06.2017 р. у Хустському професійному ліцеї сфери послуг за кошти державного бюджету;

NPC shv 0NPC shv 1NPC shv 3NPC shv 4NPC shv 5

   Навчально-практичний центр з використання матеріалів та технологій ТзОВ «СНЄЖКА-УКРАЇНА», створений 03.05.2017 р. у Державному навчальному закладі «Ужгородський центр професійно-технічної освіти» за кошти соціальних партнерів;

NPC mular 5NPC mular 1NPC mular 3NPC mular 0NPC mular 4

   Навчально-практичний центр новітніх технологій зварювання для підготовки кваліфікованих робітників за професіями «Електрозварник ручного зварювання», «Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах» та «Зварник», відкритий 26.12.2018 р. у Державному навчальному закладі «Ужгородський центр професійно-технічної освіти».

NPC zvar 1NPC zvar 2NPC zvar 5NPC zvar 7NPC zvar 9

   У червні 2019 року відбулося відкриття ще двох НПЦ на базі Хустського професійного ліцею сфери послуг та Хустського професійного ліцею: перукарського мистецтва і з професії слюсар з ремонту колісних транспортних засобів.

NPC per 1NPC per 2NPC sl 0NPC sl 1NPC sl 6

   Навчально-практичний центр сучасних технологій харчування та ресторанного сервісу на базі Ужгородського вищого професійного училища торгівлі та технологій харчування.

pestoran 1 restoran 2 restoran 3kuchar 1 kuchar 2

   Навчально-практичний центр електротехнічних технологій створений 6 грудня 2019 рокуна базі Свалявського професійного будівельного ліцею

 cvaljava 1cvaljava 2cvaljava 3cvaljava 4cvaljava 5

   Навчально-практичний центр деревообробного спрямування на базі ДНЗ "Мукачівський центр професійно-технічної освіти"

 ctoljar 1 21ctoljar 2 21ctoljar 3 21ctoljar 4 21ctoljar 6 21

        На базі Вищого професійного училища № 3 м. Мукачево відкрито два навчально-практичних центра електротехнічного спрямування Energy skills та для металообробних професій.

            elektrot 1 2021elektrot 2 2021energi 3 2022energi 4 2022
    metal 1 2022metal 2 2022metal 3 2022metal 4 2022

   У січні 2022 року на базі Міжгірського професійного ліцею відбулося відкриття навчально-практичного центру з професії адміністратор, черговий по поверху (готелю, кемпінгу, пансіонату), покоївка. 

                        pokoivka 1 2022pokoivka 2 2022pokoivka 3 2022pokoivka 4 2022pokoivka 5 2022

    Навчально-практичний центр будівельних технологій та дизайну на базі Свалявського професійного будівельного ліцею.

 budiv 1 2022budiv 2 2022budiv 4 2022budiv 5 2022budiv 7 2022

   Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Закарпатській області здійснює організаційно-методичний супровід діяльності навчально-практичних центрів, створених на базі трьох ЗП(ПТ)О.
   НМЦ ПТО здійснювалося методичне консультування керівництва ЗП(ПТ)О щодо розроблення документів, необхідних для належного функціонування навчально-практичних центрів: Положення про навчально-практичний центр, перспективного плану його розвитку, плану роботи на календарний рік.
   З метою активізації роботи НПЦ навчально-методичним центром проводилися вебінари з питань планування роботи, організації підвищення кваліфікації і стажування педагогічних працівників, створення електронних навчально-методичних комплексів для запровадження дистанційного навчання та інформативності веб-сторінок про діяльність навчально-практичних центрів, розміщених на сайтах закладів освіти.
   Одним із багатьох напрямків діяльності НПЦ, є підвищення кваліфікації та стажування педагогічних працівників, навчально-методичний супровід якого здійснює НМЦ ПТО.
   Стажування є однією з основних форм удосконалення фахової майстерності педагогічних працівників, практичного вивчення сучасної техніки та технологій виробництва, організації праці, виробничого досвіду.
   За сприяння Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області розроблені та погоджені його навчально-методичною радою програми стажування за напрямами діяльності навчально-практичних центрів. Ми розглядаємо таке стажування як альтернативу стажування на виробництві, яке часто пов’язане з організаційними, фінансовими труднощами, потребує тривалого терміну проходження, узгодження з графіком навчального процесу закладу освіти.
   У 2019 році на базі навчально-практичного центру сучасних швейних технологій і дизайну Хустського професійного ліцею сфери послуг організовано стажування педагогічних працівників ЗП(ПТ)О області, 10 викладачів професійно-теоретичної підготовки та майстрів виробничого навчання з професій швачка, кравець із 7 закладів професійної освіти пройшли у два етапи. Під час дистанційного етапу слухачі вивчали сучасні виробничі технології з використанням створеної за технічним супроводом НМЦ ПТО Інтернет-платформи – електронної бази навчальних матеріалів за програмою стажування, яка розміщена на GOOGLE-диску за посиланням: https://docs.google.com/document/d/1Ef5iokqURO1WG_nUqTGSk3VVOUIyOemi7smW5QsyRFY/edit.
   У навчально-практичному центрі проходив очний етап стажування, під час якого педпрацівники практично відпрацьовували впроваджену на швейних підприємствах технологію виготовлення чоловічих брюк.

Stazh shv 1Stazh shv 2Stazh shv 3Stazh shv 7Stazh shv 13

   Упродовж 2019 року за сприяння НМЦ ПТО організовано також стажування педагогічних працівників будівельних професій на базі Навчально-практичного центру сучасних будівельних технологій та матеріалів ТзОВ «Снєжка-Україна» ДНЗ «Ужгородський центр професійно-технічної освіти», яке пройшли 5 майстрів виробничого навчання з професій маляр, штукатур із 3 закладів професійної освіти.

stazh mul 0stazh mul 1stazh mul 2stazh mul 3stazh mul 4

   НМЦ ПТО здійснює короткострокове підвищення кваліфікації педагогічних працівників з метою оволодіння сучасними виробничими технологіями, в тому числі і на базі навчально-практичних центрів закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
   У 2019 році організовано ряд семінарів, майстер-класів, семінарів-практикумів для майстрів виробничого навчання і викладачів спецдисциплін різних напрямів підготовки із залученням соціальних партнерів – підприємств, наукових установ:
   на базі навчально-практичного центру сучасних швейних технологій і дизайну Хустського професійного ліцею сфери послуг в рамках стажування педагогічні працівники опанували програму семінару-практикуму «Сучасні способи обробки чоловічих брюк за виробничими технологіями» та семінару-практикуму з вивчення прогресивних виробничих технологій на тему «Обробка коміра з відрізною стійкою в жіночому жакеті»;
   під час стажування у навчально-практичному центрі сучасних будівельних технологій та матеріалів ТзОВ «Снєжка-Україна» ДНЗ «Ужгородський центр професійно-технічної освіти» педагоги ЗП(ПТ)О взяли участь у семінарі-практикумі «Новітні технології та сучасні матеріали в будівництві» та відвідали майстер-класи по нанесенню будівельних матеріалів на поверхні, декоруванню поверхонь, створенню фактурного декору;
   на базі навчально-практичного центру із упровадження сучасних виробничих технологій для підготовки кваліфікованих робітників за професіями «Електрозварник ручного зварювання», «Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах» та «Зварник» ДНЗ «Ужгородський центр професійно-технічної освіти» було проведено семінар-практикум для педагогічних працівників ЗП(ПТ)О, програма якого передбачала ознайомлення з теоретичними відомостями про новітні технології зварювання, сучасне обладнання, майстер-клас від провідного спеціаліста зварювальних процесів фірми «Сварком» та практичне відпрацювання вправ із використанням інноваційних виробничих технологій зварювання.
   Загалом 48 педагогічних працівників ЗП(ПТ)О області отримали сертифікати про короткострокове підвищення кваліфікації за програмами навчально-практичних семінарів із вивчення сучасних виробничих технологій.
   Навчально-методичним центром здійснюється також методичний та технічний супровід розроблення навчальної літератури для проведення професійно-технічного навчання, підвищення кваліфікації та стажування, дистанційного навчання у діючих навчально-практичних центрах.
   У НПЦ сучасних швейних технологій і дизайну Хустського професійного ліцею сфери послуг створений електронний посібник «Технологія виготовлення чоловічих брюк», що розроблений відповідно до ДСПТО 7433.С.1410–2016 та поданий на погодження Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України (lib.pto.org.ua, розділ «Проекти»).
   НМЦ ПТО координує роботу навчально-практичних центрів з реалізації інноваційних проектів «Створення електронного контенту дидактичного забезпечення спецдисциплін у підготовці кваліфікованих робітників».
   На веб-сайтах навчальних закладів створений розділ «Навчально-практичний центр», в якому розміщується інформація про діяльність НПЦ, плани роботи, програми стажування, посилання на електронну базу навчальних матеріалів тощо.

Копірайт ©

© 2016 НМЦ ПТО

Усі права на інформацію належать Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області

Адреса НМЦ ПТО

88006 м. Ужгород,
вул. Будителів 3/1
тел.: (0312) 66-83-09

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

http://zpto.in.ua/

skype: nmc_pto

Пошук місцезнаходження

на мапі

Графік роботи

Понеділок - четвер: 8.00 - 17.00

П’ятниця: 8.00 - 15.00

Обідня перерва: 12.00 - 12.45

Вихідні: субота, неділя

Лічильник відвідувань